Informatie over Sander Schimmelpenninck

Wie is Sander Schimmelpenninck?

Sander studeerde rechten in Rotterdam en Milaan. Na het afronden van zijn studie begon hij met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas. In 2012 gooide hij het roer om en begon met ondernemen, hij openende met zijn vriend Jaap Reesema twee pizzarestaurants. Een jaar later, in september 2013, begon Sander parttime voor Quote te werken als redacteur.

Hoofdredacteur Quote

In november 2016 werd Sander benoemd tot hoofdredacteur voor Quote. Als hoofdredacteur van Quote zette hij succesvol nieuwe initiatieven als het sprekersevenement Quote Talks op en wist hij van Quote weer een merk te maken waarover werd gepraat. In 2019 werd hij tot Hoofdredacteur van het Jaar benoemd. In het najaar van 2020 koos Sander ervoor om bij Quote te vertrekken en weer te gaan ondernemen met zijn inmiddels sterk gegroeide podcastbusiness onder de naam Tonny Media, samen met Jaap Reesema (daar is ‘ie weer!) en Titus van Dijk.

Televisie

Na het winnen van ‘De Slimste Mens’ in januari 2018 begon Hilversum aan Sander te trekken. Voor WNL maakte Sander Schimmelpenninck verschillende programma’s met en over ondernemers. Zo nam hij in 2018 en 2019 een kijkje in de keuken bij familiebedrijven in De Opvolgers. In 2020 presenteerde hij samen met presentatrice Welmoed Sijtsma de veelzijdige talkshow Op1 en de ondernemersshow Dragons’ Den. Na een jaar heeft Sander het stokje overgedragen aan Jort Kelder, die deze programma’s nu presenteert. Sander koos eind 2020 voor een verbintenis met de VPRO, waarvoor hij niet alleen programma’s zal presenteren, maar ook bedenken.

Journalist

Als journalist bij Quote schudde hij Amsterdam wakker voor de gevaren van Airbnb en nam het op voor het fenomeen studentencorps. Daarnaast schreef hij een aantal goed gelezen artikelen: van het gesjoemel van de Postcodeloterij en boterbouwer VanDutch tot verhalen over zwarte Bitcoins, falende startups, de valse belofte van de deeleconomie en over inzichten in gesloten wereldjes als die van INSEAD. Als columnist en verslaggever van De Volkskrant weet Sander dikwijls de gevoelige snaar te raken, hij behoort tot de best gelezen columnisten van Nederland. Als opiniemaker laveert Schimmelpenninck graag tussen de klassieke links/rechtse tegenstelling. Zo vindt hij, net als Piketty, het huidige kapitalisme disfunctioneel met een grote gat tussen rijk en arm als gevolg. Werken zou weer een manier van volksverheffing moeten worden; nu loont het echter vooral om geld te laten werken. Daar staat tegenover dat hij aan politiek correctheid een broertje dood heeft; het slachtofferdenken van veel mensen is weinig productief. Eigen verantwoordelijkheid blijft uitgangspunt voor een beter bestaan. Lang leve de selfmade (wo)men!

Podcast

In 2019 startte Sander samen met Jaap Reesema de populaire podcast van Nederland, de ‘Zelfspodcast’. Daarin bespreken zij hun dagelijkse leven aan de hand van verschillende onderwerpen. De Zelfspodcast won in 2020 alle podcastprijzen en trekt wekelijks zo’n 200.000 luisteraars.

Omdat het succes van de Zelfspodcast naar meer smaakte, besloot Sander om samen met Jaap Reesema en Titus van Dijk het succes voort te zetten in een heus mediabedrijf, onder de naam Tonny Media. Zij maken inmiddels meerdere succesvolle producties, waaronder ‘Geuze en Gorgels’ en ‘Marc-Marie en Aaf vinden iets’. Sander heeft naast de Zelfspodcast nóg een podcast; samen met Maarten de Gruyter bespreekt hij in de podcast ‘Eind goed Vastgoed’ de wondere wereld van het stenenschuiven.

 

Biografie Sander Schimmelpenninck

Sander Schimmelpenninck is journalist, spreker, dagvoorzitter en columnist. Hij is opgegroeid in Twente en woont nu afwisselend in Amsterdam en Zweden. Sander studeerde rechten in Rotterdam en Milaan. Na het afronden van zijn studie begon hij met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas. Na enige tijd verliet hij de advocatuur voor een ondernemersavontuur: twee jaar runde hij
samen met Jaap Reesema (ook bekend van The X-Factor) Pink Flamingo, een pizzeria in Amsterdam.

Vanaf november 2016 tot en met september 2020 was Sander hoofdredacteur van het tijdschrift Quote. Hier zorgde hij voor de nodige opschudding. Zo schudde hij Amsterdam wakker voor de gevaren van Airbnb en nam het op voor het fenomeen studentencorps. Daarnaast schreef hij een aantal goed gelezen artikelen: van het gesjoemel van de Postcodeloterij en boterbouwer VanDutch
tot verhalen over zwarte Bitcoins, falende startups, de valse belofte van de deeleconomie en over inzichten in gesloten wereldjes als die van INSEAD.

In 2018 won hij het programma ‘De Slimste Mens’. Als opiniemaker laveert Schimmelpenninck graag tussen de klassieke linksrechtse tegenstelling. Zo vindt hij, net als Piketty, het huidige kapitalisme disfunctioneel met een groter gat tussen rijk en arm als gevolg. Werken zou weer een manier van volksverheffing moeten worden; nu loont het echter vooral om geld te laten werken. Daar staat tegenover dat hij aan politieke correctheid een broertje
dood heeft; het slachtofferdenken van veel mensen is weinig productief. Eigen verantwoordelijkheid blijft uitgangspunt voor een beter bestaan. Lang leve de selfmade (wo)men!

Voor Omroep WNL maakte Sander Schimmelpenninck verschillende programma’s met en over ondernemers. Zo nam hij een kijkje in de keuken bij familiebedrijven in De Opvolgers en presenteerde hij samen met presentatrice Welmoed Sijtsma de veelzijdige talkshow Op1. Na een jaar heeft Sander het stokje overgedragen aan Jort Kelder die het programma nu samen met Welmoed presenteert.

In 2019 is Sander samen met Jaap Reesema de populaire podcast gestart, genaamd de ‘Zelfspodcast’, waarin zij hun dagelijkse leven bespreken aan de hand van verschillende onderwerpen. De Zelfspodcast is uitgeroepen tot de best beluisterde podcast van 2020.

Samen met Maarten de Gruyter bespreekt Sander in de podcast ‘Eind goed Vastgoed’ de wondere wereld van het stenenschuiven. Hoe kunnen vrije jongens nog opereren met een regelzieke overheid, waar liggen de kansen en wie zijn de mensen op wie we moeten letten?

Sinds september 2019 is Sander columnist voor de Volkskrant.

 

Meer informatie over Sander Schimmelpenninck?

Sander Schimmelpenninck is te boeken als spreker, dagvoorzitter, interviewer en panellid voor jouw evenement. Neem hier contact met ons op voor meer informatie.