Sander Schimmelpenninck

Over Sander

Sander Schimmelpenninck is opgegroeid in Twente en woont afwisselend in Amsterdam en Zweden. Hij studeerde rechten in Rotterdam en Milaan en begon, na het afronden van zijn studie, met frisse tegenzin als advocaat op de Zuidas. Na enige tijd besloot hij om de advocatuur in te wisselen voor een ondernemersavontuur: hij leidde twee jaar een pizzarestaurant, samen met Jaap Reesema. 

Journalist
Bij Quote zorgde Sander, als hoofdredacteur, voor de nodige opschudding. Hij wist succesvolle initiatieven op te zetten, schudde Amsterdam wakker voor de gevaren van Airbnb en nam het op voor het fenomeen studentencorps. Sander wist van Quote weer een merk te maken waarover werd gepraat. Maar daar hield hij het niet bij. In september 2019 ging Sander aan de slag als columnist van de Volkskrant. 

Sander bevindt zich graag tussen de klassieke linksrechtse tegenstelling. Hij is van mening, net als Piketty, dat het huidige kapitalisme disfunctioneel is met als gevolg dat er een groter gat is tussen rijk en arm. Daar staat tegenover dat hij aan politieke correctheid een broertje dood heeft; het slachtofferdenken van veel mensen is weinig productief. Eigen verantwoordelijkheid blijft het uitgangspunt voor een beter bestaan. Lang leve de selfmade (wo)men!

Toen Sander in 2018 het programma “De slimste mens” won, begon Hilversum aan hem te trekken. Voor Omroep WNL maakte hij verschillende programma’s met en over ondernemers. Zo nam Sander een kijkje in de keuken bij familiebedrijven in De Opvolgers en presenteerde hij samen met presentatrice Welmoed Sijtsma de veelzijdige talkshow Op1. Na een jaar heeft Sander het stokje overgedragen aan Jort Kelder die het programma nu samen met Welmoed presenteert. 

Sander en de kloof
Voor de VPRO presenteerde Sander het spraakmakende programma Sander en De Kloof, waarin hij onderzoek doet naar de vermogens- en kansenongelijkheid in ons land. Na het succes van deze tv-serie besluit hij het boek Sander en de Brug te schrijven waarin hij zich richt op mogelijke oplossingen op de vraag: ‘Wat kunnen we doen voor meer gelijke kansen in Nederland?’ 

Zelfspodcast & Eind goed Vastgoed
Samen met Jaap Reesema startte Sander in 2019 de populaire podcast ‘Zelfspodcast’. In deze podcast nemen de jeugdvrienden hun dagelijkse leven en de wereld door. Dit doen ze aan de hand van een hoofdonderwerp, dieptepunten, vele zijpaadjes  en met het nodige sarcasme en zelfspot. Deze podcast is uitgeroepen tot de best beluisterde podcast van 2020.  Hoe kunnen vrije jongens nog opereren met een regelzieke overheid? Waar liggen de kansen en wie zijn de mensen op wie we moeten letten? De antwoorden op deze vragen bespreekt Sander samen met Maarten de Gruyter in de podcast ‘Eind goed Vastgoed’.

Samenwerken?

Stap in de wereld van Sander Schimmelpenninck, de charismatische dagvoorzitter en gedreven opinieleider. Met zijn diepgaande kennis van media, zijn scherpe geest en grensverleggende perspectieven, biedt Sander een unieke kans om samen te werken aan impactvolle events.